Hva er effektiv rente?

Det kan være vanskelig å skjønne hva de ulike begrepene innen lån og finans betyr. Et slikt bekrep som kan være vanskelig er «effektiv rente». Det er vanlig for banker å oppgi nominell rente på lån og det er den løpende pålydene renten i løpet av ett år, men den effektive renten forteller hva du faktisk betaler for lånet. Det vil si at alle gebyrer (da er etableringsgebyr og termingebyr inkludert) du betaler er inkludert i beregningen.

Forbrukslån
Billig forbrukslån.

Den effektive renten forteller med andre ord hva lånet koster. Den effektive renten er uttrykket for den samlede virkningen av den nominelle renten, gebyrene (etableringsgebyr, termingebyr mv.) og tidspunktene for de terminvise betalingene.

Dersom du tar opp et lån uten sikkerhet vil den effektive renten vanligvis ligge et sted mellom 8% og helt opp til 22% og noen ganger høyere. Alle banker og finansselskap gjør en kredittvurdering av lånesøkeren og renten fastsettes vanligvis ut i fra en individuell vurdering basert på lånebeløp, nedbetalingstid og eventuelt en lånescore.