Hva er rente?

Hva er rente – og hvordan kan du få best mulig rente på ditt lån eller refinanisering av lån? Rente er kostnaden for å låne penger, altså prisen det koster å få ekstra penger stilt tilgjengelig for deg. Rente oppgis normalt som prosent per år (pro anno, forkortet p.a.) av lånebeløpet. Det er to typer renter: nominell rente og effektiv rente.

Refinansiering
Spar penger med lav rente.

 

Nominell rente
Det er vanlig for banker å oppgi nominell rente på lån, det er den løpende pålydene renten i en bestemt periode, vanligvis ett år. Den effektive renten forteller hva du faktisk betaler for lånet. Det du betaler for lånet inkluderer nominell rente pluss gebyrer (etableringsgebyr og termingebyr) du betaler i avdragene. Den nominelle renten er med andre ord den fastsatte renten eksklusive gebyrer. Den effektive renten er det du betaler inkludert omkostninger.

Effektiv rente
Effektiv rente er den renten man betaler for et lån når betalingstidspunkt for renter og avdrag samt gebyrer etc. tas med. Ved låneopptak i banker og finansieringsinstitusjoner har du som låntaker krav på å få opplyst effektiv rente.

Mange glemmer at renten på f.eks. forbrukslån er fradragsberettiget på selvangivelsen på samme måte som for boliglån. Du får fradrag for 28% av rentene du har betalt i løpet av et år og det kan utgjøre mye penger for enkelte. Derfor er det lurt å sjekke at rentefradrag står oppført rett i selvangivelsen.

Best rente på lån
Den enkleste metoden for å få best mulig rente på et lån er å søke lån i flere banker samtidig og be bankene konkurrere om å gi deg best mulig lånetilbud. Da får de de beste betingelsene og best rente på ditt lån, det samme gjelder refinansierig av lån. Du kan faktisk spare flere tusen kroner i året.

Axo Finans lar deg søke lån i 6 i banker via et enkelt skjema online her.