Nå er det snart jul! Gruer du deg?

Tro det eller ei, men nå nærmer julen seg med stormskritt!
Mens dette er en tid de fleste gleder seg til, er det faktisk også mange som gruer seg veldig.  Er du en av de?
Her får du noen gode tips til hvordan du skal komme deg over julekneika på best mulig måte.

sad santa

Kjenner du deg igjen i en av disse fire situasjonene nedenfor? Er du en av de som helst vi grave deg ned i jula og vente til nissen og julebukkene er pakket ned i kjellerboden? Her skal du få noen tips på å lettere komme deg igjennom den ”Glade Julen”.

ER DET TRIST Å VÆRE ALENE I JULA?

Noen liker ikke slike høytidsstunder fordi de føler seg alene. Å være alene i hverdagen går greit for de fleste, men når “alle andre” går i familieselskap den ene dagen etter den andre og du er den “eneste” som ikke har noen familie å kose deg og le sammen med, føles det ekstra tungt å være alene.

PINES DU IGJENNOM LANGE ”FAMILETRAGEDIER” DAG ETTER DAG?

Andre skulle derimot ønske de  kunne få lov til være alene. Kommer man ikke godt overens med familien, og tvinges til å spise lunsjer og middager sammen med et ”svigermonster” du ikke kan fordra trynet på dag etter dag, skulle man nok gjort mye for en date med Netfixen over jul.

FÅR BARNA DINE EN HVIT (LES: ALKOHOLFRI) JUL I ÅR?

Julen er høysesong for alkoholforbruk i Norge og tusenvis barn gruer seg veldig til jul på grunn av foreldrenes julefyll med tilhørende bakrus og andre ubehageligheter. Drikker du alkohol i selskap med barn? Hvor mye alkohol tror du ditt barn tåler?

HAR DU FOR LITE PENGER?

Det mange ikke tenker over, et tema som er super TABU i 2013 –Norge, er at mange gruer seg til jul på grunn av de økonomiske konsekvensene festlighetene medbringer. Mange sliter med dårlig råd fra før og utgiftene for all den gode maten, drikken, godteriet og for å ikke snakke om gavene, tar knekken på en og annens økonomi.

Kjenner du deg igjen i en av disse fire situasjonene?  Er du en av de som helst bare vi grave deg ned og vente til nissen og julebukkene pakket ned i kjellerboden igjen? Her skal du få noen tips på å lettere komme deg igjennom den ”Glade Julen”.

Til deg som føler deg alene:

  • Meld deg på som frivillig vertskap på arrangement som ”Alternativ jul”: www.alternativjul.no eller ta kontakt med frelsesarmeen, Røde Kors, Kirkens bymisjon eller søk på nettet etter andre alternativer i din kommune. Ta initiativet til å invitere andre som også er alene i julen på middager og lunsjer. Husk, det finnes alltid noen som har det verre enn deg, så bruk heller juledagene til å hjelpe andre enn å sutre bort dagene med selvmedlidenhet.

Orker du ikke være i samme rom som svigermor?

  • Vis respekt, selv om dere har ulike meninger om saker og ting. Forsøk å virkelig gå inn for å bli kjent med svigermoren din. Vis interesse for henne og finn noe dere begge liker å snakke om. Prøv å forstå hvordan hun tenker. Snakk med henne på en diplomatisk måte om de tingene du opplever som problematiske. Hvem vet, kanskje dere klarer å løse opp en knute som gjør livet lettere for dere begge…

Gruer barna dine seg til jul på grunn av ditt alkoholinntak?

  • Ha en hvit jul. Om barna dine gruer seg til jul på grunn av ditt alkoholinntak, er det på grunn av erfaringer fra tidligere år. Da bør du gi dem en hvit jul. Fyll med barn tilstede er helt uakseptabelt. Men noen råd generelt til alle som ønsker å nyte alkohol i samvær med barn er å bli mer bevisst på situasjonen. Hold deg unna sprit og drikk mindre enn du gjorde i fjor. Pass på at det er minst en edru voksen rundt barna og husk at det er ditt ansvar å stoppe i tide. Det går an å kose seg uten alkohol også.

Har du for lite penger til jul?

  • Planlegg innkjøp, fokuser på de tingene som er mest nødvendig. Ved å lage en detaljert handleliste og planlegging av dagene, kan du spare mye. Man sløser mer enn du tror ved spontankjøp. Når det kommer til gaver, prioriter barna, det er de som er viktigst. Hjemmelagde julekort og gaver er i vinden og hippere enn noen gang. I den digitale og stressende verden vi lever i, er ingenting koseligere å få en gave med en tanke bak. Men tenk på at har du dårlig råd i Desember, har du mest sannsynlig vis også dårlig råd resten av året. Eller? Så det aller beste tipset du kan få, er å rydde opp i din privatøkonomi (og ikke bare i Desember)! Pass på å ikke gå i kredittkortfella, da vil du bare pådra deg en gjeld som du drasser videre med til neste jul og så ruller det bare på. Det kan være lurt å heller se på mulighetene for å få et billig forbrukslån, kvitte deg med høye renteutgifter og så lære deg å «sette tæring etter næring».

 

Og husk en siste ting…. Du må selv ta ansvar for din egen lykke, ingen andre kommer til å ordne opp for deg. Så gruer du deg til jul, hør på noen av rådene ovenfor, og ta tak i problemene.  Kanskje du blir positivt overrasket!