– Jeg skulle egentlig vært ufør

nina
Nina Halvorsrud-Nilsen var ufør, nå er hun i jobb.

Mange nordmenn er uføre, men noen kunne sikkert hatt bedre liv i arbeidslivet. Nina Halvorsrud-Nilsen var bare 12 år gammel da hun fikk en alvorlig hodeskade. Etter et stygt fall lå hun helt bevisstløs i en elv, men en venninne dro henne opp på land og reddet livet til Nina.

Nina (31) ble fløyet inn til Ullevål sykehus med luftambulanse og ble hasteoperert. Hun hadde et alvorlig kraniebrudd med sterke smerter og ervervet hodeskade. I tillegg måtte kun slite med utmattelse, kognitiv funksjonssvikt og hukommelsestap.

– Årene etter ulykken var forferdelig, alt av minner fra fortiden var slettet, jeg visste ikke hvem jeg var. Jeg fikk store utfordringer da jeg skulle tilbake på skolebenken på ungdomsskolen og videregående. Jeg måtte ha eget hvilerom, kortere skoledager og fritak fra karakterer, forteller Nina.

Hun var 15-16 år da hun fikk beskjed fra en overlege om at hun ville bli 100% ufør og bare kunne glemme utdanning og arbeid. Hun prøvde likevel seg på skole og i arbeidslivet, men det fungerte ikke. Heldigvis begynte lykken å snu da hun fikk barn, giftet seg og prøvde et kurs i livsmestring med kurslederen Vibeke C. Hammer.

– Jeg ble mamma da jeg var 20 år, og dette var endelig noe jeg følte jeg virkelig mestret. Jeg giftet meg og fikk barn nummer to da jeg var 25. Jeg hadde et håp om at jeg kunne bli bedre og være normal, så da jeg kom over AMOVE-kurset til Vibeke i 2012 tenkte jeg at jeg må prøve en siste sjanse til å få det godt i livet, forteller Nina.

Nina Halvorsrud-Nilsen sier hun ble optimistisk allerede etter første dag.

– Det var nesten for godt til å være sant, jeg lærte å håndtere livet på en helt annen måte. Før levde jeg meg helt inn i min egen skade, og nå lever jeg med den. Familien min har sett store endringer og det er utrolig å tenke på hva jeg har fått til etter kurset, sier Nina.

Høsten samme år begynte hun på skole for å bli helsefagarbeider og gikk ut med toppkarakter i 2014. I dag jobber Nina på Solgården sykehjem i Asker og bygger på utdannelsen sin innen demensomsorg ved siden av. Hun er veldig takknemlig for livet hun lever med familien sin nå.

– Jeg skulle egentlig vært ufør. I dag er jeg lykkelig, og det er så godt å endelig kjenne på den følelsen, avslutter Nina Halvorsrud-Nilsen.

Vibeke C. Hammer som arrangerer AMOVE-kursene mener det kan være mange uføre som kunne vært i arbeid med de rette tiltakene.

– Jeg tror det offentlige kunne spart mye penger på å sette inn tiltak for enkelte grupper. Det bør ikke være opp til hver enkelt å finne ordninger som hjelper en ut av uføretrygd og tilbake i arbeid, mener Vibeke i Ansvarlig Helse.