De fire viktigste faktorene i valg av kredittkort

kredittkort
Velg det beste kredittkortet.

Kredittkort er kanskje det sikreste betalingsmiddelet du finner, og gir deg langt høyere forbrukerbeskyttelse enn andre løsninger. I tillegg kan du få med deg unike fordeler som sparer deg for penger. Baksiden av medaljen inntreffer for de med dårlig økonomisk disiplin, og som dermed bruker kredittkort som et lånealternativ. Da kan kredittkortet fort bli en dyr affære.

Uansett bør man tenke igjennom på forhånd hvilket behov man har, og hvordan kortet sannsynligvis kommer til å bli brukt. Dette er de fire viktigste faktorene man bør se på:

Hvor stor kredittgrense har kredittkortet?
I oversikter over gode kredittkort fremgår det at de fleste kort har en kredittgrense på mellom 40 000 kroner og 150 000 kroner. Har man god økonomi å vise til, finnes det også kort med ubegrenset kreditt. Disse grensene er likevel kun retningsgivende, og kan bli nedjustert av utstederen av hensyn til søkerens økonomi.

Personer som bruker kredittkort i jobbsammenheng, kan ha behov for høy kredittgrense, mens for de fleste vil de kortene med laveste grense holde i massevis. Kreditten skal tross alt gjøres opp i etterkant, og de færreste har 40 000 kroner netto å betale kredittkortregninger med når lønna kommer.

Hva er rentekostnadene?
Egentlig er rentene uvesentlige dersom du bruker et kredittkort smart. Med det menes det at man kun bruker kortet til kjøp av varer og tjenester, for deretter å gjøre opp regninga i sin helhet før den rentefrie perioden er omme. Dermed unngår man alle rentebelastninger. Bruker du i stedet kortet som en lånemulighet, og tar ut kontanter eller betaler regninger, løper rentene umiddelbart. Da begynner det å bli viktig med rentenivået.

De billigste kortene, som Santander Red, har renter nede i 17% p.a. mens de dyreste kan komme opp i 30% eller mer. Dette gjør kredittkort til det kanskje dyreste lånealternativet, da selv usikrede forbrukslån er billigere rentemessig.

Hvor lang rentefri periode har et kredittkort?
Alle kredittkort gir deg en rentefri periode på mellom 45 og 52 dager. Det vil si at bruken av kortet er gratis så lenge du gjør opp kreditten innenfor denne perioden. Rentefritaket gjelder som nevnt ikke kontantuttak. Her anbefales det at man holder seg til det man har på konto, og bruker vanlig debetkort i stedet.

Forskjellen på 45 og 52 dager er egentlig ikke så viktig. Bruker du kortet smart, gjør du opp på neste lønning for alle kjøp. Da sitter du igjen med et sikkert betalingsmiddel, som i tillegg kan gi deg unike rabatter og andre innsparinger på kjøpene dine.

Hvilke fordeler får du?
I dag finnes det kun noen få kredittkort som ikke gir deg fordeler av et eller annet slag. Mange gir gratis reise- og avbestillingsforsikring, og egner seg dermed utmerket som reisekort. Andre kort har rabattordninger i fleng, på blant annet elektronikk, bensin, dagligvarer og alt som har med reise å gjøre.

Noen kort, som 365 Privat Mastercard og Ikano Visa kombinerer mange slike rabattordninger, og dekker dermed de fleste behov. Her er det rom for store besparelser, i tillegg til medlemsfordeler man ellers ikke får tilgang til. Tenk igjennom forbruksmønsteret ditt, og velg kredittkort som gir deg de beste rabattene og fordelene.