Slik blir du kvitt betalingsanmerkninger

inkasso
Inkassosaker?

Å få en betalingsanmerkning kan gjøre det svært vanskelig å få tilslag på lån og ulike former for kreditt, og du kan også ende opp med å få avslag på enkle ting som mobilabonnement. I følge Supershopper.no kan man få lån med betalingsanmerkning, men det krever i de fleste tilfeller sikkerhet i bolig, hytte eller annen eiendom.

Det å få en slik «prikk» på ens økonomiske rulleblad kan være kjedelig, og det er et klart tegn på at det har dukket opp noen problemer med ens personlige økonomi. Men det å få en betalingsanmerkning er ingen permanent situasjon. Vi ser litt nærmere på hvordan man får en slik anmerkning, og enda mer viktig – hvordan man blir kvitt den, i denne artikkelen.

Rettslig innkreven
Prosessen med å få en betalingsanmerkning stammer som regel fra et ubetalt krav fra en kreditor som har gått til inkasso. Det kan være alt fra en manglende betaling på et kredittkort, til en ubetalt strømregning. Det er faste prosedyrer som må følges fra en kreditors side når man skal kreve inn utestående beløp. Etter første fakturaen er sendt ut og forfalt skal alltid et varsel om inkassotiltak bli sendt ut med en betalingsfrist på minst 14 dager.

Forfaller denne fristen vil du få tilsendt en ny betalingsoppfordring som gir deg nye 14 dager på å betale beløpet, eller du blir oppfordret til å legge frem hvorfor innkrevingen er urimelig. Forfaller også denne fristen vil et inkassoselskap nå kunne ta steget å gå til en rettslig innkreving. Når det skjer kan en betalingsanmerkning bli registrert. Det skjer ved at inkassoselskapet opplyser kredittbyråer om saken og den vil da dukke opp i fremtidige kredittsjekker.

Slik kan du fjerne anmerkningen
Til tross av at det kan føles kjedelig å bli registrert med en anmerkning er det ikke slutten på veien. Bretter du opp ermene og tar en økonomisk opprydning av økonomien din kan du få den fjernet. Bruk heller det faktum at en betalingsanmerkning har blitt registrert som en mulighet å få den økonomiske skuten på rett kjøl igjen.

Det er strenge regler for når en anmerkning skal fjernes og hvor lenge den kan bli værende. Hovedregelen er at alle skal bli slettet umiddelbart når det utestående kravet er blitt gjort opp for. En anmerkning skal også slettes automatisk når det har gått fire år. Men er det fortsatt en uoppgjort sak kan inkassobyrået på ny kreve en rettslig innkreving og opprette en ny sak på deg. Så prioriteten bør selvsagt alltid ligge på å gjøre opp for seg.

Som vi så på når vi skrev om hvordan man får en betalingsanmerkning, så er det en lengre prosess med flere forfalte betalingsfrister før den blir registrert. Ett av de beste tipsene for å unngå og havne med en slik «prikk», er derfor å ta kontakt med selskapet som krever pengene før det går til inkasso. Et selskap vil nemlig ofte være villig til å komme frem til en betalingsavtale med deg uten at det involverer en tredjepart. Det å involvere et inkassoselskap er ikke gratis fra deres side heller, og det kan være rimeligere å gjøre en avtale direkte med deg som forbruker i stedet. Vær derfor alltid proaktiv med ubetalte regninger og spill med åpne kort med kreditorer. Da vil man som regel kunne komme frem til en løsning uten at saken eskalerer videre.

Som nevnt innledningsvis er det også mulig å få finansiering til tross for anmerkninger og inkassosaker. Det kreves gjerne sikkerhet, men dersom du er i den situasjonen kan det hende at en refinansiering vil være en mulighet for deg – dette gir en ny start med blanke ark.

Kilder:
Betalingsanmerkninger.com
Lindorff.com