Billigere lån. Slik får du ned lånekostnaden

Vil du ha billigere lån? Du kan faktisk halvere kostnadene ved noen enkle knep.

Mange er fornøyd med kredittkort og lave månedlige avdrag. Da glemmer de at en rekordhøy rente likevel gjør det svinedyrt i lengden. Her ser du hvor enkelt du kan få billigere lån og halvere kostnadene.

Billigere lån
Billigere lån

Du kjenner deg sikkert igjen: Endelig har du funnet sofaen eller hjemmekinoanlegget du har ønsket deg. Og butikken gjør det såre enkelt: Du kan få med varene hjem med én gang, og betale først om 90 dager. Eller du kan bruke kredittkortet du allerede har.

Når oppgjørets time er kommet, har de aller færreste av oss greid å legge til side hele kjøpesummen. Men hva gjør vel det? Den månedlige kredittregningen er ofte forbausende overkommelig, og gir liten grunn til bekymring.

Tenker du slik, gjør du en kostbar tabbe. Da har du oversett at kredittrenten oftest er dobbelt så høy som på vanlige forbrukslån. Men det merker du ikke, siden den tikker og går i kulissene uten å kreve at du betaler ned gjelden etter en fast plan.

Slik tapper kredittselskapene deg for unødvendig mye penger, i år etter år.

 – Hvordan kan det skje?

– Kreditter har ingen løpetid, slik som forbrukslån har. Du har bare et minimumsbeløp å forholde deg til – og kredittselskapet trekker deg for eksempel 3 prosent av det utestående hver måned. Har du handlet for 50 000 kroner, betaler du altså 1 500 pluss eventuelt månedsgebyr i måneden, forklarer markedsdirektør Morten Armand Johansen hos Axo Finans.

Dette greier de fleste. Men om du bare betaler den regningen som blir fakturert, forblir gjelden høy – akkurat som rentekostnadene du ikke legger merke til.

– Hvorfor betaler jeg ikke mer i måneden, hvis renta er så høy?

– Fordi det er lønnsomt for kredittselskaper og banker at du ikke gjør noe annet enn å betale den faste regningen du får i posten eller i nettbanken. Den nominelle renten på et kredittkort er i gjennomsnitt 22-23 prosent i året. Og siden det ikke er noen løpetid her, kan du betale på et slikt smålån i over 15 år – og legge igjen store summer hos långiveren, sier Johansen.

– Hva er da løsningen for de mange som har én eller flere kredittordninger eller kredittkort?

– Vårt klare råd er å samle alt av smålånog annen kredittgjeld og gjøre det om til et vanlig forbrukslån i en bank med fast nedbetalingsplan og langt lavere rente. Hver eneste dag snakker vi med folk som følger dette rådet og sparer store summer. Svært mange av dem var ikke klar over hvor mye penger de tapte på kredittkortene sine.

– Men hvordan vet jeg hvilken bank som kan gi meg det beste tilbudet?

– Det kan vi som låneformidlere kartlegge for deg. Når du gir oss en oversikt over dine smålån og kreditter, kontakter vi fire-fem norske banker som konkurrerer om å gi deg best mulig rente på et annuitetslån uten krav til sikkerhet. Da havner du ofte ned på 12-13 prosent rente, i noen tilfeller ned mot 8 prosent. Har du 150 000 i kredittgjeld, sparer du raskt 2-3 000 i måneden.

– Hva trenger jeg å gjøre selv?

– Du trenger ikke gjøre noe annet enn å takke deg selv for at du tok et smart valg. Banken kontakter selv de som har gitt deg kreditt, innfrir alle dine smålån og kredittkort, og gir deg en fast nedbetalingsplan.