​Slik reduserer du matsvinnet i sommervarmen

vannmelon
Sper penger på rett oppbevaring av mat.

19% av den norske befolkning oppgir å ha kastet friske grønnsaker i 2015, og de viktigste grunnene oppgis å være at maten er uspiselig eller smaker vondt, ifølge en rapport fra Østfoldforskning. Visste du at man med riktig oppbevaring kan holde frukt og grønnsaker friske lengre – og dermed redusere matsvinnet?

Et viktig bidrag til reduksjon av matsvinn er riktig oppbevaring, sier Henrik Bjønnes, nordisk kategoridirektør for hvitevarer i Expert. I samarbeid med Matvett ønsker Expert å øke bevisstheten rundt riktig matoppbevaring, og hvordan riktig bruk av kjøle- og fryseskap kan redusere matsvinn.

Han forteller at sommervarmen gjør kuldetapet stort hver gang kjøleskapsdøren åpnes. I tillegg bidrar de varme matvarene til temperaturvariasjoner i kjøleskapet.

-Kjøleskapet bør holde en temperatur mellom 2-4°C for at matvarene skal ha en lengst mulig holdbarhet, sier Bjønnes og får støtte fra Anne Marie Schrøder i Matvett;

-Frukt og grønnsaker er ferskvare og vanskelig å oppbevare riktig i sommervarmen. I tillegg til å bruke kjøleskapet riktig er det viktig å ikke kjøpe for mye av gangen, sier hun.

Her er Henrik og Anne Maries fire tips for reduksjon av matsvinn i sommervarmen:
Ha god oversikt i kjøleskapet.
Da unngår du å kjøpe noe du allerede har.
Bruk kjøleskapets kjølesone for frukt og grønnsaker.
Denne kjølesonen reduserer tap av fuktighet.
Kontrollér temperaturen i kjøleskapet med termometer.
Om sommeren kan kuldetapet bli større enn ellers i året.
Kjøl ned matvarene raskest mulig etter handleturen
Bruk gjerne nedkjølingsfunksjonen på kjøleskapet dersom du har dette.
-Mange av de nye kjøleskapene har egen innstilling for rask nedkjøling, og det kan være spesielt nyttig når du kommer hjem fra en handletur i sommervarmen, i følge Bjønnes.

Se Matvett.no for flere gode tips og oppskrifter på sommerlig restemat. Hva bør du tenke på før du kjøper et kjøle- eller fryseskap? Les rådene til Experts produktsjef Jeanette.