Kapital

Kapital er et begrep som i økonomiske sammenhenger brukes om en beholdning av økonomiske goder. Søk lån fra 10.000 og opptil 500.000 kroner via Axo Finans.

 • Det er helt uforpliktende
 • Det koster deg ingenting
 • Du får det beste tilbudet

Månedsbeløp

Lav rente

1 200 kr

7,9% nom.

9% eff.

kr 14 000 kost.

kr 14 000 tot.

Middels rente

1 200 kr

12,9% nom.

9% eff.

kr 14 000 kost.

kr 14 000 tot.

Høy rente

1 200 kr

19,9% nom.

9% eff.

kr 14 000 kost.

kr 14 000 tot.

Mente du ? Ja Nei
Neste
Teller

Antall søknader
behandlet forrige måned

0

Hånd som får utbetalt lån

0

Antall søknader behandlet forrige måned


Kapital i privatøkonomi

Betegnelsen kapital har forskjellig betydning i forskjellige sammenhenger. I privatøkonomi brukes kapital om alt som inngår i formue, altså hvilke økonomiske verdier du eier. Når du får innvilget lån hos en bank, innebærer det at banken stiller en viss mengde kapital til disposisjon for deg.

Rente

Rente er kostnaden for å leie penger (kapital). I rentebegrepet ligger en godtgjørelse for å stille kapital til disposisjon, eller en risikopremie for utlåneren. Dersom du låner penger av en bank, må du betale for å ta i bruk bankens kapital. I motsatt tilfelle: Når du setter inn penger på en bankkonto, er det banken som betaler deg for at du gjør kapital disponibelt for dem. Det er to typer renter du bør kjenne til før du låner penger:

 • Nominell rente
 • Effektiv rente

Nominell rente er den årlige kostnaden på et lån. Effektiv rente er den nominelle renten, pluss alle gebyrer og eventuelle andre kostnader på lånet. Hvis du vil vite hva kostnaden på lånet faktisk er, må du altså se på den effektive renten.

Les mer: Låne penger

Gebyr

Betalingen for å leie kapital skjer altså i form av renter, som vanligvis oppgis som en årlig prosent av leiebeløpet. I tillegg medfører en låneavtale vanligvis også gebyrer, som dekker de reelle kostnadene ved tjenesten og betales av låntakeren. Eksempler på gebyrer er:

 • Oppstartsgebyr
 • Termingebyr
 • Varslingsgebyr (for eksempel ved utestående betaling)

Ulike låneavtaler

kapital

Det finnes en rekke ulike låneavtaler som man kan få innvilget. Låneavtalene kan sorteres i to kategorier: Lån uten sikkerhet og lån med sikkerhet. Et studielån havner mellom de to kategoriene, ettersom deler av lånet er et omgjøringslån. Det innebærer at låntakeren må bestå eksamen for å få omgjort en viss prosentandel av lånet til stipend.

Lån med sikkerhet

Et lån med sikkerhet innebærer at man stiller med egenkapital for å få låne penger, og vanligvis har banken også mulighet til å ta pant i verdisaker eller eiendom i tilfelle lånet blir misligholdt. Denne kategorien omfatter tradisjonelle lån som boliglån eller billån.

Lån uten sikkerhet

Av låneavtaler hvor det ikke er krav om å stille med sikkerhet eller egenkapital, er det i utgangspunktet tre alternativer:

 • Kredittkort
 • Smålån
 • Forbrukslån

Lån uten sikkerhet omfatter mindre lån, gjerne tilknyttet forbruk. Kredittkort og smålån er enkle å få fordi det stilles lave krav til låntaker, og er forbundet med høye renter og strenge nedbetalingsplaner. Det stilles høyere krav for å få innvilget et forbrukslån, og derfor er renten gjerne lavere enn på kredittavtaler og smålån.

I tillegg er det rom for fleksibilitet i nedbetalingsplanen. Har du behov for økt kapital, men ønsker ikke å stille formuesverdier som sikkerhet, er derfor et forbrukslån å anbefale.

Vurderer du å søke om et forbrukslån? Bruk en lånekalkulator for å sjekke hvor mye lånet vil koste deg.

Vi sammenligner disse 21 bankene for deg

BB Bank
Bluestep
Brabank
Instabank
Komplett Bank No
Mybank
Express Bank
Kraft Bank
ferratum money
easybank
Ikano bank
Nordax bank
Nordea direct
Norwegian bank
Optinbank
Remember
Santander consumer bank
Thorn privat finans
Resurs bank
Ya lanet
Svea