<p>Morten er Markedsdirektør i Axo Finans, og har bakgrunn fra blant annet Citibank og Handelshøyskolen BI.</p>
By Morten Armand Johansen

Morten er Markedsdirektør i Axo Finans, og har bakgrunn fra blant annet Citibank og Handelshøyskolen BI.

Bli kvitt kredittkortgjeld

Dame som regner på ark med laptop

Hvordan bli kvitt kredittkortgjeld

Å betale ned kredittkortgjeld kan spare deg for mye penger i renter og gebyrer. Jo raskere du klarer å bli kvitt denne gjelden, jo mindre vil det koste deg.

Men hva er den beste måten å gjøre dette på?


Hvordan betale ned kredittkort?

Gjeld, spesielt fra flere kilder eller fra kilder med høy rente som kredittkort, kan raskt vokse seg stor og uoversiktlig.

Kredittkortgjeld har ofte høyere renter sammenlignet med andre typer lån, noe som kan gjøre det vanskelig å holde styr på økonomien. 


Her er noen tips for å betale ned kredittkortgjelden på en effektiv og oversiktlig måte:

Utnytt den rentefrie perioden

De fleste kredittkort tilbyr en rentefri periode. Hvis du betaler tilbake hele gjelden din innen denne perioden, unngår du renter på det du skylder.

Når du bruker kredittkort og får gjeld, vil banken sende deg en regning.

På denne regningen kan du velge å betale det minste beløpet banken krever, eller betale alt på en gang.

Husk at jo lengre tid du tar på å betale tilbake gjelden, desto mer vil det vanligvis koste deg.

Nedbetal dyr gjeld først

Det er viktig å sette en prioriterings rekkefølge for nedbetalingen av gjelden din.

Ofte er det lurt å betale ned kredittkortgjelden først, siden den effektive renten på kredittkort vanligvis er 10–15 % høyere enn på andre lån.

Ved å fokusere på å betale ned den dyreste gjelden først, kan du raskere bli kvitt de største kostnadene.

Kutt ned på forbruket eller øke inntekten

Hvis du har lite penger og synes det er vanskelig å betale ned kredittkortgjelden, kan det være lurt å se om det er andre utgifter du kan redusere.

Selv om nødvendige utgifter kan være vanskelige å kutte ned på, finnes det ofte ting du bruker penger på som ikke er helt nødvendige.

Kanskje har du et abonnement du egentlig ikke trenger? Husk at litt spart her og der blir mye tilsammen!

Ved å kutte i faste utgifter, kan du spare penger hver måned. Disse pengene kan du bruke til å betale ned kredittkortgjelden din.

En annen måte å bli kvitt kredittkortgjelden raskere på er å øke inntektene dine. Dette kan være ved å jobbe overtid eller ta en ekstra jobb.

Refinansiere for lavere rente

Et godt tips er å se på mulighetene for refinansiering av kredittkortgjelden.

Ved refinansiering kan du ofte få en mye lavere rente. Hvis du har flere kredittkort med høy rente, kan det være lønnsomt å samle disse i ett nytt forbrukslån med lavere rente.

Refinansiering hjelper deg med å samle gjelden din, noe som gir bedre oversikt og kan spare deg for penger.

Husk at det er den effektive renten som har mest å si for hvor mye nedbetalingen vil koste deg. Men betalingstiden spiller også en rolle. En kortere nedbetalingstid kan føre til litt høyere månedskostnad, men totalt sett vil det koste deg mindre.

Når du vurderer refinansiering, er det viktig å få en god oversikt over rentekostnadene på eventuelle refinansieringslån.


Hvordan kan du si opp kredittkort?

Du kan si opp kredittkortet ditt ved å kontakte banken eller utstederen av kortet. Noen banker tilbyr også muligheten for å avslutte kredittkortet ditt direkte gjennom nettbanken.

Men husk at du må betale eventuell gjeld du har på kortet før du kan slette det. Med tjenesten uScore får du en enkel oversikt over din gjeld, og her kan du også sjekke om det vil være fordelaktig for deg å refinansiere gjelden.

Søk refinansiering

Refinansier kredittkort

Spar penger når du refinansierer kredittkort                               

Ofte stilte spørsmål

 • Hva betyr rentefri periode på kredittkort?

  De fleste kredittkort tilbyr en rentefri periode, som er tiden du kan bruke penger uten å betale renter. Denne perioden er vanligvis mellom 30 til 60 dager, avhengig av kredittkortet. For å forstå mer om hvordan rentefrie perioder på kredittkort fungerer, kan du lese mer her.

 • Hvilken rente har kredittkort?

  Renter på kredittkort varierer, og noen kan være høyere enn andre. Men med en rentefri periode som de fleste kredittkort tilbyr, spiller ikke rentesatsen en stor rolle hvis du betaler tilbake innenfor denne tiden. Dersom du planlegger å betale tilbake over flere måneder, er det imidlertid viktig å velge et kredittkort med lavest mulig rente. For å finne det beste kredittkortet basert på rentenivå, bør du sammenligne den effektive renten. Les mer om hvordan du velger kredittkort med lavest mulig rente her.

 • Hvordan slette kredittkort?

  For å avslutte eller slette et kredittkort, kan du enten kontakte banken som utstedte kortet direkte. Det er ofte lurt å slette ubrukte kredittkort, spesielt før du søker om lån. Dette er fordi kredittgrensen på kortet regnes som potensiell gjeld, selv om du ikke har brukt det. Hvis du er usikker på hvilke kredittkort du har, kan du enkelt logge inn på uScore.no og se gjelden din.

 • Når bør jeg bruke kredittkort?

  Bruk av kredittkort til å betale for visse varer og tjenester kan være økonomisk fordelaktig. For eksempel, hvis du har et kredittkort som tilbyr reiseforsikring, kan det være gunstig å bruke dette kortet til å betale for reiser. Det finnes også kredittkort som gir rabatter på drivstoff eller bonuspoeng for hotellopphold eller bilutleie. Videre gir et kredittkort deg ekstra sikkerhet ved netthandel. Hvis du opplever svindel på nettet, vil kredittkortselskapet ofte ta ansvar og gjøre det lettere for deg å klage på et kjøp. Dette skyldes prinsippet om «Charge Back», som betyr at du har rett til å få pengene tilbake fra kredittkortselskapet hvis selgeren ikke overholder dine forbrukerrettigheter, som i tilfeller hvor selgeren går konkurs før du mottar varen.