<p>Morten er Markedsdirektør i Axo Finans, og har bakgrunn fra blant annet Citibank og Handelshøyskolen BI.</p>
By Morten Armand Johansen

Morten er Markedsdirektør i Axo Finans, og har bakgrunn fra blant annet Citibank og Handelshøyskolen BI.

Kredittkort uten kredittsjekk

Kan man få kredittkort uten kredittsjekk i Norge?

I Norge er det ikke mulig å få et kredittkort uten at banken eller långiver kredittsjekker deg.

Dette er fordi banker og finansinstitusjoner er pålagt av loven å utføre en kredittvurdering før de kan utstede et kredittkort til en person.

Formålet med en kredittsjekk er å sikre at personen har evne til å betale tilbake det beløpet de låner. Hvis en person har en dårlig kredittverdighet, kan det være mer risikabelt for banken å gi dem et kredittkort, og de kan velge å avvise søknaden.

Hvorfor kredittsjekkes vi?

Kredittsjekk er en viktig prosedyre som banker og finansinstitusjoner utfører før de gir ut et kredittkort eller lån. Men hvorfor kredittsjekkes vi egentlig?

Formålet med en kredittsjekk er å vurdere din betalingsevne, det vil si din evne til å betale tilbake det du låner. Bankene vil se på din økonomiske historie, inkludert inntekt, eksisterende gjeld, og om du har noen betalingsanmerkninger. Dette gir dem en idé om hvor mye risiko det er forbundet med å låne penger til deg.

I Norge er det lovbestemt at alle som skal gi kreditt, det vil si lån eller kredittkort, må gjøre en kredittsjekk. Dette er for å beskytte både bankene og kundene. Bankene beskyttes mot tap ved at de unngår å låne penger til noen som ikke er i stand til å betale tilbake. Kundene beskyttes mot å pådra seg mer gjeld enn de kan håndtere, noe som kan føre til økonomiske problemer.

Så selv om det kan virke irriterende å bli kredittsjekket, er det altså en viktig prosess som er til for å sikre ansvarlig utlån og for å beskytte både deg og banken.


Kredittsjekk deg selv helt gratis!

Har du betalingsanmerkninger eller lurer på hvordan din kredittscore er, kan du kredittsjekke deg selv helt gratis med kredittsjekktjenesten Defero. 

Defero hjelper deg å forstå din egen kredittscore og hjelper deg til å finne de grepene du trenger å ta for å forbedre din kredittscore.

Et annet argument for å ha kontroll på din egn kredittscore er at du selv vet hvilken rente du bør forvente av banken. Når du vet dette kan du bruke det som et argument når du forhandler lån med banken eller långiver når du søker lån. 

Kredittsjekk deg selv

Søk kredittkort

Søk kredittkort og finn det beste kortet her         

Beste kredittkort

Finn det beste kredittkortet for deg                                

Refinansier kredittkort

Spar penger når du refinansierer kredittkort                               

Refinansiering hjelper deg til en bedre økonomi

Refinansiering

Spar penger og få en sunnere økonomi                   

Vanlige spørsmål om kredittkort

 • Hva er et kredittkort?

  Et kredittkort er et betalingskort der kortutsteder låner ut penger (eller kreditt) til kortbrukeren. Den største forskjellen på kredittkort og vanlige bankkort (debetkort) er at betalingen skjer etterskuddsvis på førstnevnte. Det gir deg muligheten til å utsette betalingen. I tillegg til å utsette betalingen kan du også dele den opp i flere betalinger dersom du ikke har råd til å betale hele summen når den forfaller. Et kredittkort kan på mange måter sammenlignes med et forbrukslån, forskjellen er at kredittkortet har høyere rente og nedbetalingen følger ikke et annuitetsprinsipp med faste avdrag hver måned. Dersom du trenger tilgang på kortsiktig finansiering kan et forbrukslån være mer fornuftig.

 • Hva er et forbrukslån?

  Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, også kalt blankolån, noe som betyr at du ikke trenger å tilby noen form for pant til banken som låner ut penger. Med et forbrukslån tar bankene på seg en større risiko ved å låne ut penger, fordi de ikke har noen garanti for at pengene blir betalt tilbake. Derfor blir det satt en høyere rente på et forbrukslån enn for eksempel et boliglån. Hos Axo Finans kan du søke om forbrukslån fra 10.000 kroner og opptil 600.000 kroner. Vi samarbeider til enhver tid med at stort antall banker og långivere for at våre kunder enkelt skal få tilgang til markedets beste lånevilkår. Å søke om lån gjennom Axo Finans er trygt, uforpliktende og kostnadsfritt.

 • Kredittkortbruk sammenlignet med forbrukslån?

  Å bruke et kredittkort kan gi stor frihet, fordi du kan handle når du vil og betale fakturaen senere. Betaler du gjelden i den rentefrie perioden slipper du å betale renter på lånet. Mange kredittkort tilbyr også lukrative forsikringer og bonusordninger som kommer godt med i hverdagen. Motsatt kan friheten som kommer med kredittkort gjøre det vanskelig å holde oversikt over alle fakturaer. Renten er også høy etter den rentefrie perioden. Har du behov for et større beløp, kan et forbrukslån være en bedre løsning. Renten på forbrukslån er lavere enn kredittkort. I tillegg kommer lånet med en oversiktlig nedbetalingsplan.

 • Hva er fordelen med å bruke et kredittkort?

  Med et kredittkort har du tilgang til ekstra penger, og du trenger ikke å stresse med uventede utgifter. Hvis du for øyeblikket har problemer med å betale en faktura, gir kredittkortet deg muligheten til å utsette betalingen eller å betale en del av fakturaen.