Annuitetslån

Annuitetslån er den mest brukte formen for lån. Her forklarer vi hva forskjellen på annuitetslån og serielån er, og hvorfor annuitetslån kan lønne seg for deg.

Hva er et annuitetslån?

Et annuitetslån er et lån hvor du betaler det samme terminbeløpet hver måned gjennom hele lånets løpetid, så lenge renten holder seg uforandret.

Dette er den vanligste låneformen for privatpersoner fordi den gir en høy grad av forutsigbarhet. 

Terminbeløpet består av renter og avdrag. Renter er det du betaler for å ha selve lånet, mens avdrag er det du betaler tilbake på lånet. 

Hva er forskjellen på annuitetslån og serielån?

En annen låneform er serielån. Forskjellen på disse er hvordan terminbeløpene er fordelt. Med et annuitetslån betaler du et konstant terminbeløp gjennom hele nedbetalingsperioden, mens et serielån har variable terminbeløp. 

Med et serielån holder avdragsdelen seg konstant, mens renten synker i takt med restgjelden. Den totale rentekostnaden over hele lånets løpetid blir lavere med et serielån enn et annuitetslån, men innbetalingene i starten av nedbetalingstiden er høyere enn med et annuitetslån. Terminbeløpene er altså høyest i starten, og reduseres etter hvert som lånet nedbetales. 

Hva passer best for deg – serielån eller annuitetslån?

Serielån passer med andre ord godt for de som har god råd akkurat nå, men som vet at inntektene deres kommer til å bli lavere i slutten av nedbetalingstiden. Dette kan for eksempel være aktuelt hvis du vet at du skal gå av med pensjon om noen år. 

Et serielån gir totalt sett lavere renteutgifter, men likevel er det flest som velger annuitetslån. Dette er fordi de fleste antar at de vil få høyere inntekt og dermed høyere betalingsevne i løpet av nedbetalingstiden. 

Et eksempel på dette er når unge personer tar opp boliglån. Unge personer har ofte ikke opparbeidet seg så høy inntekt enda, og da kan det bli veldig vanskelig å ta opp et lån som er dyrest i starten av nedbetalingstiden. Derfor gis boliglån i de aller fleste tilfeller ut som annuitetslån. 

Et annuitetslån er rimeligere i begynnelsen og gir mer forutsigbarhet til de som ikke har så romslig økonomi. Dette gjør også at man blir vant til å betale ned på lånet og kan betale ned mer etter hvert som man får høyere inntekt.

Forbrukslån – et forutsigbart annuitetslån

Forbrukslån er et annet eksempel på et annuitetslån. Gjennom Axo Finans kan du låne fra 10 000 opp til 600 000 kroner og velge nedbetalingstid på 1-5 år. Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, det vil si at du ikke trenger å stille sikkerhet i egne eiendeler for å få innvilget lånet slik som med boliglån. 

Forbrukslån har høyere rente enn et boliglån, men ved å bruke vår sammenligningstjeneste, finner vi det rimeligste lånet for deg. Det er store forskjeller på renter og gebyrer på forbrukslån, og ved å benytte deg av vår sammenligningstjeneste, kan du spare tusener i året. Dette gjør også at du slipper å bruke tid på å kontakte forskjellige banker og långivere selv – vi gjør hele jobben for deg. 

Når kan det være lurt å benytte seg av et forbrukslån?

Et forbrukslån kan brukes til akkurat hva du vil, men hvis du skal ta opp et slikt lån, bør du være sikker på at du har råd til å betale ned lånet noen måneder frem i tid. Et slikt lån kan være en redning i uforutsette situasjoner, for eksempel hvis vaskemaskinen ryker eller hvis du må betale for noe du ikke har spart opp til. 

Det kan også være en god løsning å betale for oppussing med forbrukslån, fordi verdiøkningen på boligen ofte blir høyere enn prisen for oppussingen. 

Eksempel: Nominell rente 11,9%, effektiv rente 13,71%, lånebeløp kr 100 000 med nedbetaling over 5 år, kostnad kr 35 914 totalt kr 135 914.

Søk forbrukslån

Refinansiering av kredittkort og dyre smålån

Dersom du allerede har flere dyre smålån eller kredittkortgjeld, kan vi hjelpe deg med refinansiering. Refinansiering fungerer slik at vi samler de dyre smålånene til et samlet forbrukslån med lavere rente og bedre vilkår. 

På denne måten får du lavere månedlige kostnader og kun én kreditor å forholde deg til. Med vår sammenligningstjeneste for refinansiering, trenger du ikke å sammenligne tilbud fra forskjellige långivere selv. 

Etter du har sendt inn din søknad, innhenter vi tilbud fra 23 banker og långivere for deg, og så sender vi deg de beste tilbudene. Tjenesten er gratis og uforpliktende, og du velger selv om du vil benytte deg av et av tilbudene. 

Søk refinansiering

Ofte stilte spørsmål

  • Hvordan søker jeg om forbrukslån eller refinansiering?

    Du kan søke i vårt online søknadsskjema. Her fyller du ut dine opplysninger, og så sammenligner vi tilbud fra 23 forskjellige långivere. Du får et raskt svar fra oss, på SMS og på epost. Dette er helt kostnadsfritt og har ingen binding.

  • Hvilke krav må jeg oppfylle for å få innvilget forbrukslån?

    Du må ha fast inntekt, være over 23 år og ikke ha noen betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker.

  • Kan jeg betale ned lånet raskere?

    Ja, du kan alltid foreta ekstra innbetalinger på lånet for å kvitte deg med gjelden fortere. Det er gratis hos alle bankene vi samarbeider med.

Sparegris, spar penger

Sjekk skattemeldingen - du kan spare mye penger

Vi gir deg nyttige tips om hvordan du kan spare penger på fradrag i skattemeldingen.

Budsjett

Hva er et budsjett og hvordan lager du det?                                                                                                                     

Medlåntaker

Hva er en medlåntaker og når bør man bruke det?