Bedriftslån- hva er det?

Dersom din bedrift har behov for ekstra kapital, kan det være aktuelt å ta opp et bedriftslån. Her forklarer vi hva et bedriftslån er og når du heller bør vurdere et forbrukslån.

Hva er et bedriftslån?

Et bedriftslån kalles også næringslån, og er et lån bedrifter tar opp når de trenger ekstra kapital for å finansiere prosjekter eller investeringer.

Bedriftslån er et lån med sikkerhet i likhet med for eksempel boliglån.

Et slikt lån gir deg lavere rente enn lån uten sikkerhet, men til gjengjeld må banken ha en eller annen form for sikkerhet for å gi ut lånet til deg. Dette kan for eksempel være i form av kausjon eller pant i bedriftens eiendeler. Dette er for at banken må ha en trygghet i tilfelle lånet ikke skulle bli betalt.

Krav til å få innvilget bedriftslån

Med et bedriftslån kan bedriften din låne mer penger enn for eksempel med et forbrukslån, men det stilles høyere krav til betalingsevne for å få bedriftslån. Når banken vurderer din lånesøknad, ser de blant annet på: 

 • Bedriftens likviditet (betalingsevne)
 • Verdier som stilles som sikkerhet
 • Regnskapstall og lønnsomhet
 • Fremtidige inntekter

Forskjellige typer bedriftslån

Det finnes flere typer lån for bedrifter som du kan vurdere dersom bedriften din trenger mer kapital en periode.

 - Nedbetalingslån

Et nedbetalingslån passer for bedrifter som skal foreta langsiktige investeringer. Lånet utbetales i én sum og betales tilbake etter avtalte terminer. 

 - Kassekreditt

Kassekreditt er en løsning hvor banken stiller et maksimumsbeløp til rådighet som bedriften kan låne av når det er behov for det. Dette kan for eksempel være aktuelt i perioden hvor man venter på innbetalinger fra kunder. 

 - Factoring

Factoring er en form for avtale hvor en bank eller et finansieringsselskap krever inn penger fra kundene. Dette gjør at du slipper å bruke penger og ressurser på å kreve inn pengene selv. En slik avtale passer godt for større bedrifter som sender ut mer enn 20-30 fakturaer i måneden. 

Forbrukslån for bedrifter

Dersom din bedrift trenger å låne et mindre beløp, går det også an å vurdere å ta opp et forbrukslån. Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, det vil si at banken ikke tar pant i dine eiendeler for at du skal få innvilget lånet. 

Siden banken tar en risiko ved å låne deg penger, har forbrukslån høyere rente enn lån der du må stille sikkerhet. 

Sammenligne forbrukslån gjennom Axo Finans

Du bør alltid sammenligne flere tilbud uansett om du skal ta opp lån med eller uten sikkerhet.

Dette er fordi det kan være store forskjeller på rentene og gebyrene långiverne tilbyr, og ved å velge det rimeligste alternativet, kan du spare flere tusen kroner i året. 

Axo Finans er en finansagent som samarbeider med 23 banker og långivere. Når du benytter deg av vår sammenligningstjeneste, slipper du å bruke tid på å finne det rimeligste lånet på markedet.

Et typisk priseksempel på lån er: Nominell rente 11,9%, effektiv rente 13,71%, lånebeløp kr 100 000 med nedbetaling over 5 år, kostnad kr 35 914 totalt kr 135 914.

Vi gjør hele jobben for deg, tjenesten er gratis og uforpliktende. 

Søk Forbrukslån

Hva kan et forbrukslån brukes til?

Et forbrukslån kan brukes til akkurat hva du vil, enten du skal bruke det som privatperson eller til bedriften din. Alle bedrifter trenger startkapital for å komme seg i gang, og i tillegg kan du også komme til å trenge penger til leie av lokaler og innkjøp av utstyr. 

De aller fleste av våre kunder bruker forbrukslånet til å betale uforutsette utgifter, som for eksempel hvis en PC, maskiner eller annet nødvendig utstyr blir ødelagt. 

Forbrukslån - Dette bør du tenke på 

 - Sjekk at du oppfyller kravene

Selv om det er enklere å få innvilget et forbrukslån enn for eksempel et boliglån, er det enkelte krav du må oppfylle: 

 • Du må være over 23 år

 • Ha fast inntekt

 • Ingen pågående inkassosaker eller betalingsanmerkninger

Disse kravene er satt som en sikkerhet både for deg og långiveren.  

 - Tenk over om du har råd til å betale tilbake i tide

Et forbrukslån kan være redningen når du står overfor uforutsette utgifter, men det er veldig viktig å være ærlig med seg selv om man kommer til å klare å betale ned lånet lenger frem i tid. Det er også viktig å tenke på hvordan økonomien din ser ut nå og om du kommer til å få noen andre store utgifter fremover. 

 - Ikke velg det første og beste lånet

De fleste långivere skryter av lave renter og gode vilkår, og derfor er det lurt å få hjelp av en objektiv tredjepart som Axo Finans når du skal velge lån.

Når du søker om forbrukslån hos oss, sammenligner vi tilbud med 23 banker og presenterer de beste tilbudene til deg. Dette gjør at du slipper å finne ut at du har betalt alt for mye i ettertid.

Søk Forbrukslån

Vanlige spørsmål og svar

 • Hva er forskjellen på lån med og uten sikkerhet?

  Et lån med sikkerhet har ofte lavere rente enn et lån uten sikkerhet, det er derfor rimeligere å betjene et et lån med sikkerhet. Når du skal ta opp et lån med sikkerhet må du stille pant i egne eiendeler, som for eksempel et boliglån. Det må du ikke gjøre med et lån uten sikkerhet – men siden risikoen til låneutgiveren eller banken er høyere, vil renten være betydelig høyere.

 • Hvem kan søke om forbrukslån?

  For å få innvilget et forbrukslån må du oppfylle følgende kriterier: • du må være over 23 år • ha fast inntekt • ikke ha pågående inkassosaker eller betalingsanmerkninger

 • Hva kommer jeg til å få i rente?

  Renten bankene tilbyr er personlig og avhenger blant annet av din økonomiske situasjon. For å kunne si akkurat hva renten din vi bli må du sende inn en konkret søknad, men vi kan si at vi tilbyr renter som er lavere enn gjennomsnittet. Kredittkortrenten har typisk en nominell rente på rundt 20% og snittrenten på våre lån ligger litt over av 10% nominell. Dette er lavere enn gjennomsnittsrenten i Norge, som er ligger i underkant av 14% nominell.

 • Hvor mye kommer forbrukslånet til å koste i måneden?

  hvor mye lånet vil koste deg i måneden kommer an på hvor mye du får i rente. Hvilken rente du får tilbud av fra låneutgiver kommer an på bankenes individuelle renter og din økonomiske situasjon. Om du kan stille med en medlåntaker på lånet vil renten bli lavere, da risikoen vil bli lavere for låneutgiver.

 • Hvor mye kan jeg låne?

  Axo Finans tilbyr lånebeløp fra 10 000 til 600 000 kroner, og du kan velge nedbetalingstid mellom 1-5 år, eller opptil 20 år hvis du skal refinansiere smålån. Du kan innfri lånet når som helst, uten gebyrer.

 • Hvordan kan jeg søke lån gjennom Axo Finans?

  Du kan søke om forbrukslån gjennom vårt online søknadsskjema. Fyll inn hvor mye du ønsker låne og ønsket nedbetalingstid, da vil du med en gang se et estimert månedsbeløp. Når du har sendt inn søknaden, behandler vi den umiddelbart. Vi innhenter tilbud fra 23 banker og långivere for å finne lånet som passer best til dine behov. Vi gir deg raskt svar på SMS og epost, og vi sender deg de beste tilbudene. Tilbudene er gyldige i 30 dager, og du bestemmer selv om du vil benytte deg av et av dem.

 • Hvordan kommer jeg i kontakt med Axo Finans?

  Du kan nå Axo Finans på erpost: kundeservice@axofinans.no eller på telefon: +47 22 86 74 00. Våre åpningstider er mandag-fredag 08:00-21:00 og lørdag-søndag 10:00-16:00.