Medlåntaker

-  hva er det og når bør du bruke det?

En medlåntaker er en person som går sammen med en annen person for å søke om et lån eller kreditt. 

I en slik avtale er både hovedlånetaker og medlånetaker solidarisk ansvarlig for lånet. Det vil si at medlåntaker har samme ansvar og forpliktelser som hovedlåntakeren når det gjelder tilbakebetaling av lånet. Begge parter er ansvarlig for at terminbeløpene blir betalt i tide inntil hele lånet er nedbetalt. 

Å ha en medlåntaker kan øke sjansene for å få lånet godkjent, spesielt hvis hovedlånetaker ikke har tilstrekkelig inntekt eller kredittverdighet alene. 

Medlåntakere blir ofte brukt i forbindelse med større lån, som for eksempel boliglån eller billån, men det er også mulig å søke med medlåntaker når du søker mindre lån som for eksempel forbrukslån. Gjennom oss kan du søke lån med medlånetaker om du ønsker det.

Det er viktig å være klar over at det å være medlåntaker innebærer risiko, siden begge parter har ansvar for tilbakebetalingen av lånet, og det kan påvirke kredittvurderingen til medlåntakeren. 


Kausjonist vs. medlåntaker – hva er forskjellen? 

Å ha en medlåntaker kan være et godt alternativ hvis du og medlåntakeren har felles økonomiske interesser og har tillit til hverandre når det gjelder å betale tilbake lånet. Å velge en medlåntaker kan også øke sjansene for å få lånet godkjent, spesielt hvis hovedlåntakeren ikke har nok inntekt eller kredittverdighet alene. 

Det er viktig å merke seg at både hovedlåntakeren og medlåntakeren har ansvar for å betale tilbake hele lånet.

En kausjonist vil være mer passende hvis du ikke vil involvere noen i låneopptaket mer enn nødvendig, men trenger ekstra sikkerhet for å få lånet godkjent. Kausjonist brukes gjerne når man skal låne opp større beløp, som for eksempel boliglån. 

Kausjonisten vil ikke være ansvarlig for å betale tilbake lånet med mindre hovedlåntakeren ikke klarer å betale. Men det er viktig å forstå at kausjonisten kan bli pålagt å betale tilbake hele lånet hvis hovedlåntakeren ikke har mulighet til å betale lånet tilbake.

Du kan ikke søke lån med en kausjonist gjennom oss da vi ikke tilbyr lån med sikkerhet.


Om du vurderer å være medlåntaker eller kausjonist for noen, er det viktig å velge noen som du har tillit til og som vil være i stand til å oppfylle sine forpliktelser i tilfelle lånet ikke blir betalt tilbake som planlagt. 

Du bør også undersøke grundig om vilkårene og betingelsene for lånet, inkludert renten og tilbakebetalingsplanen, for å sikre at du tar en beslutning som passer for din situasjon.


Når bør du bruke en medlåntaker?

Å bruke en medlåntaker kan være en god ide i en rekke forskjellige situasjoner som:


 • Om du ikke har tilstrekkelig inntekt eller kredittverdighet til å få lånet godkjent alene.

 • Om du ønsker å øke sjansene for å få lånet godkjent ved å ha en annen person med god kredittverdighet involvert i lånesøknaden.

 • Om du vil dele ansvaret og betalingsbyrden med en annen person, for eksempel en ektefelle, samboer eller forelder.

 • Om du ønsker å dele kostnadene med en annen person.

 • Om du har behov for å øke lånebeløpet utover det som er tilgjengelig basert på din egen kredittverdighet og inntekt.


Det er viktig å merke seg at når du velger å ha en medlåntaker, så er det viktig å ha en klar forståelse av hvilke forpliktelser som følger med dette, inkludert det delte ansvaret for tilbakebetaling av lånet. 

Det er også viktig å velge en medlåntaker som har god kredittverdighet og som du har tillit til, siden både hovedlåntakeren og medlåntakeren vil bli vurdert basert på deres økonomiske historikk og kredittvurdering.

Søk lån med en medlåntaker
Friends woriking out together
Friends woriking out together

Hva må du tenke på når du skal stille som medlåntaker? 

Dersom du selv vurderer å stille som medlåntaker, er det viktig at du leser deg opp på hvilket ansvar du har før du sier ja.

Hvis du er forelder og for eksempel skal være medlåntaker for barnet ditt, bør du tenke på hvilke konsekvenser det kan ha for din egen økonomi.

Dersom du har flere barn, kan dette også gjøre at du ikke kan hjelpe flere av barna med lån i fremtiden.

En nedbetalingsplan kan hjelpe til med å sørge for at lånet blir betalt tilbake på en effektiv måte og at alle parter vet hva som forventes av dem. 

Det er viktig å bli enige om en plan som passer for alle involverte parter og som tar hensyn til deres økonomiske situasjon og evne til å betale tilbake lånet. Det kan være lurt å inkludere betingelser som angir når og hvordan betalinger skal gjøres, og hvor mye som skal betales hver gang.

Det er også viktig å diskutere hva som skal skje hvis en part ikke overholder avtalen. Dette kan inkludere å definere hva som anses som forsinket betaling, hva slags straff som kan pålegges, eller om det kan være aktuelt å refinansiere eller restrukturere lånet. Ved å avtale disse vilkårene på forhånd kan det bidra til å unngå misforståelser og konflikter senere i låneperioden.


Hvilke konsekvenser kan det få å være medlåntaker?

Å være medlåntaker på et lån betyr at du deler ansvaret for å betale tilbake lånet med hovedlåntakeren. Dette kan ha både positive og negative konsekvenser.

Positive konsekvenser:


 • Du kan hjelpe en venn eller et familiemedlem med å få bedre lånevilkår, da banken vil se på din inntekt og kredittverdighet også.

 • Hvis du har en god kredittscore, kan du hjelpe hovedlåntakeren med å få en lavere rente på lånet.

 • Det kan være lettere for hovedlåntakeren å få innvilget lånet hvis du er medlåntaker, spesielt hvis hovedlåntakeren ikke har en god nok kredittscore alene.


Konsekvenser du må være klar over:


 • Hvis hovedlåntakeren ikke klarer å betale tilbake lånet, blir du også ansvarlig for å betale tilbake hele lånet.

 • Hvis hovedlåntakeren går konkurs eller dør, blir du også ansvarlig for å betale tilbake hele lånet.

 • Hvis du selv ønsker å ta opp et lån i fremtiden, kan det å være medlåntaker på et annet lån påvirke din egen kredittscore og evne til å få lån.

Før du bestemmer deg for å være medlåntaker på et lån, er det viktig å forstå konsekvensene og være sikker på at du er villig til å ta risikoen. Du bør også sjekke betingelsene for lånet nøye og sørge for at du forstår hva som kreves av deg som medlåntaker.


Medlåntaker ved samlivsbrudd

Hvis du er medlåntaker på et lån sammen med en tidligere partner og samlivet har brutt sammen, er det noen viktige ting du bør gjøre for å beskytte deg selv økonomisk:

Kommuniser med hovedlåntakeren: Det er viktig å ha en åpen og ærlig kommunikasjon med hovedlåntakeren for å finne ut hva planen er for å betale tilbake lånet. Dere bør avtale hvem som skal betale hva og når, og hvordan dere skal fordele lånet og eventuelle andre fellesutgifter.

Søk hjelp fra en advokat: Det kan være lurt å få råd fra en advokat som spesialiserer seg på familierett for å beskytte dine rettigheter og interesser i forhold til lån og eventuell eiendom som dere har delt. En advokat kan også hjelpe deg med å forhandle med hovedlåntakeren eller banken hvis det er nødvendig.

Sjekk statusen på lånet: Sørg for å få en kopi av låneavtalen og sjekk statusen på lånet, inkludert renter, betalingsplan og eventuelle gebyrer eller andre kostnader. 

Vurder å refinansiere: Hvis du og hovedlåntakeren har problemer med å betale tilbake lånet, kan det være lurt å vurdere å refinansiere lånet eller søke om avdragsfrihet. Dette kan gi dere litt pusterom i økonomien og redusere den månedlige betalingen.

Dere kan enkelt søke refinansiering gjennom oss.

Følg opp regelmessig: Det er viktig å følge opp regelmessig med hovedlåntakeren for å sikre at lånet blir betalt tilbake som avtalt. Slik søker dere om lån gjennom oss!

For å søke lån gjennom oss må du fylle ut søknadsskjema på siden vår. 

I søknadsskjemaet velger du hvor mye du ønsker å låne.

Når du går litt videre i skjemaet, vil du bli bedt om å fylle inn informasjon om din medlåntaker. 

For at vi kan få oversikt over dine eksisterende lån og kredittkortgjeld ønsker vi at du deler din informasjon fra Gjeldsregisteret. På denne måten er det enklere for oss å bistå deg med å søke om et mer nøyaktig lånetilbud tilpasset din økonomiske situasjon.

Vi sender med en gang lånesøknaden din til våre samarbeidspartnere, over 18 banker og långivere, og gir deg beskjed på SMS og epost så snart de svarer med et lånetilbud.

Du kan hele tiden se alle lånetilbudene dine på “Mine lån”. Det er enkelt for deg å velge det beste lånet med lavest rente og de beste vilkårene, når du har oversikt over alle lånetilbudene dine. 

Når du har valgt det beste lånetilbudet for deg blir du sendt til banken eller långiverens nettside -hvor du må følge deres instrukser for å signere lånet.

Så snart du har signert lånet vil pengene bli overført til din konto. 

Søk lån her

Unngå Gjeldsfella

Unngå Gjeldsfella: Steg-for-Steg Guide til en Sunn Økonomi

Sparegris, spar penger

Sjekk skattemeldingen - du kan spare mye penger

Vi gir deg nyttige tips om hvordan du kan spare penger på fradrag i skattemeldingen.

Vet du hva din samlede gjeld er?

Ved å samle din gjeld med refinansiering hos Axo Finans kan du få en bedre økonomisk og mer oversiktlig situasjon.