<p>Irina, vår Content Manager, har en solid bakgrunn fra forsikringsbransjen. Med sin Executive Master of Management i Markedsføring og Kommunikasjon fra Handelshøyskolen BI, forener hun bransjeinnsikt med effektiv kommunikasjon. Dette sikrer at Axo Finans' lesere mottar verdifull finansiell veiledning og informasjon. Hun er dedikert til å sørge for at våre kunder alltid har tilgang til innhold som er både klart, forståelig og nyttig, noe som gir støtte til deres økonomiske beslutningsprosesser.</p>
By Irina Kongshaug Lochoff

Irina, vår Content Manager, har en solid bakgrunn fra forsikringsbransjen. Med sin Executive Master of Management i Markedsføring og Kommunikasjon fra Handelshøyskolen BI, forener hun bransjeinnsikt med effektiv kommunikasjon. Dette sikrer at Axo Finans' lesere mottar verdifull finansiell veiledning og informasjon. Hun er dedikert til å sørge for at våre kunder alltid har tilgang til innhold som er både klart, forståelig og nyttig, noe som gir støtte til deres økonomiske beslutningsprosesser.

Har du kredittkortgjeld etter ferien?

Slik rydder du opp!

Har du nettopp kommet tilbake fra en fantastisk ferie, men sitter igjen med en litt mindre fantastisk kredittkortregning?

Du er ikke alene. Mange av oss lar oss rive med av feriestemningen og ender opp med en større kredittkortgjeld enn vi hadde planlagt.

Det kan kanskje føles noe håpløst, men det finnes løsninger for å håndtere denne situasjonen.

I dette blogginnlegget skal vi se på hvordan du kan håndtere og nedbetale gjelden du sitter med nå.

Vi skal se på hvordan du kan refinansiere kredittkortgjeld, og hvordan dette kan være en god løsning for å unngå å betale unødvendig mye renter -og for å klare å betale tilbake gjelden i tide.

Hvordan fungerer betaling på kredittkort?

Når du får regningen for kredittkortet ditt, vil du se to tall: det totale beløpet du skylder, og det minste beløpet du kan betale. Dette minste beløpet er en liten del av det totale beløpet du skylder, og det kan være forskjellig fra bank til bank. Vanligvis er det minste beløpet 3,5% av det totale beløpet, eller minst 250 kroner.

Hva skjer hvis du bare betaler det minste beløpet?

Hvis du bare betaler det minste beløpet, kan det hende du mister den perioden hvor du ikke trenger å betale renter. Dette kommer an på reglene til kredittkortet ditt, og hvordan ulike kredittkortselskaper håndterer dette.

Denne perioden uten renter varer vanligvis i 45 til 50 dager, fra begynnelsen av måneden til datoen regningen skal betales. Denne perioden gjelder bare for kjøp av ting og tjenester.

Hvis kredittkortselskapet krever at du betaler hele beløpet for å beholde perioden uten renter, vil rentene bli regnet ut fra datoen for hver gang du bruker kortet.

Hva koster det å miste perioden uten renter?

Å miste perioden uten renter er ikke alltid så dyrt. For eksempel, hvis du skylder 10 000 kroner på kredittkortet ditt, vil det koste deg omtrent 7 kroner per dag i renter hvis den årlige renten er 25%. Siden perioden uten renter bare gjelder for de resterende dagene frem til regningen skal betales, vil denne rentekostnaden være liten, med mindre du skylder veldig mye penger på kredittkortet ditt.

Hvordan beregnes renter på det beløpet du fortsatt skylder?

Etter at du har betalt det minste beløpet, vil det bli lagt til renter på det beløpet du fortsatt skylder. Disse rentene vil fortsette å løpe frem til datoen regningen for neste måned skal betales, hvor du igjen må betale minst det nye minste beløpet. Hvis du ikke har brukt kortet i mellomtiden, vil det minste beløpet være mindre enn det var den første måneden.

I praksis fungerer dette som et lån. Det viktige er om du klarer å betale det minste beløpet hver måned. Folk som skylder mye penger på kredittkortet kan ha problemer med dette, og det kan føre til en vanskelig økonomisk situasjon.

Rydd opp her

Kredittkortgjeld kan bli dyrt over tid

Å ha gjeld på kredittkortet kan bli dyrt hvis du betaler det tilbake litt om gangen.

Hvor mye det vil koste deg, kommer an på hvor mye du skylder og rentene på kredittkortet ditt.

Eksempel på kredittkortgjeld

La oss si at du skylder 20 000 kroner på kredittkortet ditt. Det minste beløpet du kan betale den første måneden vil være omtrent 700 kroner (som er 3,5% av det totale beløpet). Av disse 700 kronene, vil omtrent 400 kroner være renter, hvis den årlige renten er 25%. De resterende 300 kronene vil gå til å betale ned det du skylder.

Hvis du fortsetter å betale 700 kroner hver måned til du har betalt alt du skylder, vil det ta omtrent 4 år å bli kvitt gjelden. Hvis kredittkortselskapet også tar et gebyr på omtrent 50 kroner for hver regning, vil det totale beløpet du har betalt bli omtrent 14 000 kroner.

Det er mye penger sammenlignet med det du opprinnelig skyldte.

Refinansiering av kredittkortgjeld

Først og fremst, er det viktig å understreke at det er smart å samle all gjelden din i ett lån. Dette trenger ikke å være vanskelig eller ta lang tid, og det kan spare deg for mye penger.

Dette er fordi rentene på kredittkort er mye høyere enn på vanlige lån.

Når du bruker kredittkortet ditt, låner du egentlig penger. Dette lånet er gratis frem til du må betale regningen for kredittkortet. Hvor lang tid du har på deg til å betale, kan variere, men de fleste banker gir deg omtrent 45 dager uten renter. Hvis du betaler regningen innen denne tiden, slipper du å betale renter.

Men hvis du bare betaler det minste beløpet og lar resten av gjelden være, vil det begynne å løpe renter, og du vil skylde mer og mer penger.

Hvis du har brukt mange kredittkort og ikke betalt hele regningen, kan du ende opp med å skylde mye penger til sammen. Da kan det være smart å samle all gjelden i ett lån for å få lavere renter og spare penger.

Refinansier her

Hvordan samle kredittkortgjeld med et usikret lån

Om du ikke har mulighet til å bruke eiendeler som sikkerhet når du vil samle gjelden din. Kan du søke om å samle gjelden i et usikret lån.

Finn det billigste lånet

Når du søker om et usikret lån, er det veldig viktig å finne det lånet som har lavest rente. Du kan gjøre dette ved å søke hos mange banker på en gang, og så velge det lånet som gir deg det beste tilbudet.

Hva er et usikret lån?

Et usikret lån betyr at du ikke bruker noe som sikkerhet. Dette betyr at banken tar en større risiko når de låner deg penger. For å dekke denne risikoen, tar de høyere renter. Dette er en av grunnene til at usikrede lån ofte er dyrere enn lån med sikkerhet, som for eksempel boliglån.

Men selv om usikrede lån er dyrere, er de ofte billigere enn kredittkortgjeld.

Få bedre rente ved å samle all gjelden

Du kan ofte få bedre rente hvis du låner mer penger. Derfor kan det være smart å samle all gjelden fra kredittkortene i ett lån.

Fordeler med lån til refinansiering

Lån til refinansiering har ofte bedre betingelser enn vanlige usikrede lån. For eksempel kan du ofte få lengre tid til å betale tilbake lånet.

Men husk at du må betale renter så lenge du skylder penger. Derfor er det smart å betale tilbake lånet så fort du kan. Men det er også viktig å lage en plan for tilbakebetaling som du klarer å følge.

Lage et budsjett som fungerer

Når du samler all gjelden din i ett lån, er det viktig å lage et budsjett. Prøv å spare penger der du kan, så du kan betale tilbake det dyre lånet så fort som mulig. Men husk at de månedlige utgiftene dine må være noe du klarer å betale.

Ikke ta på deg for mye

Hvis du prøver å betale for mye hver måned og ikke klarer det, kan det bli dyrt over tid. Hvis du ikke klarer å betale alt du skal, kan du få purringer og inkassovarsler, og det kan bli dyrt. I verste fall kan du få en betalingsanmerkning, og det kan gjøre det vanskelig og dyrt å låne penger i fremtiden.

Betal mer når du kan

Hvis du en måned har mer penger enn du trenger til de vanlige utgiftene dine, kan du betale mer på lånet. Det er ingen som stopper deg fra å betale mer enn det du har planlagt!

Vi håper dette var nyttig!


Og husk, du kan enkelt samle kredittkortgjelden din med oss. Vi hjelper deg til å innhente lånetilbud fra våre over 20 samarbeidspartnere slik at du kan sammenligne og velge det lånet med lavest rente og de vilkårene som passer best for deg. 

Du kan spare mye penger ved å bare gjøre det!

Samle kredittkortgjeld her

Unngå Gjeldsfella

Unngå Gjeldsfella: Steg-for-Steg Guide til en Sunn Økonomi

Medlåntaker

Hva er en medlåntaker og når bør man bruke det?                                                                                        

Budsjett

Hva er et budsjett og hvordan lager du det?